Toen ik dit wist, ging ik wel anders kijken naar dat laagje ‘viezigheid’ die elke week weer opnieuw mijn zwarte meubels grijs liet lijken. STOF, ook wel huisstof genoemd. Heb je enig idee waar dit uit bestaat? Voordat je verder leest, bedenk je dan eerst even dat dit laagje stof elke dag aan je huid plakt. Vooral als je niet goed reinigt.
Wat is stof?
Wist je dat stof die we overal om ons heen vinden voor het grootste gedeelte bestaat uit afgestorven huidschilfers van mens en dier? Toen ik dit hoorde gingen mijn nekharen overeind staan. Vooral toen ik erachter kwam dat die huidschilfers dus niet perse van mijn eigen huid afkomstig waren maar van de huiden van vele andere mensen. JAK!
Dit is natuurlijk niet het hele verhaal. Huisstof bestaat ook onder andere nog uit dode insecten en uitwerpselen van deze insecten, schimmels, roet (uitlaatgassen, kaarsen), tabaksrook, vezels van kleding en meubels etc. De lijst is nog langer maar zal ook per plek verschillen.
Dus… deze fantastisch samengestelde laag huisstof zweeft overal om ons heen. Kijk maar eens je kamer rond als net even het zonlicht naar binnen schijnt. Je ziet dan overal ‘vlokjes’ rond dwarrelen.
Je huid scheidt van nature talg uit, dit is een vetachtige substantie die je huid beschermt en vanuit je poriën naar buiten komt. De hoeveelheid talg verschilt per persoon. Dat talglaagje op jouw huid is als een soort lijmlaagje waar het stof dan weer op vastplakt. Fijn om te weten hè?
Reinigen dus!
Het is dus van absoluut levensbelang dat je je huid goed reinigt! En niet één keer per dag, maar twee. Je wilt toch ’s avond niet al die huisstof aan je hoofdkussen smeren, zodat je er de volgende dag nog van kan nagenieten? En in de ochtend is het belangrijk om dat laagje talg er weer af te wassen zodat je de dag weer fris kan beginnen.
Het reinigen van de huid is meer dan alleen maar een plens water in je gezicht gooien. Talg is vet en laat zich niet zo makkelijk met water afwassen. Ga maar eens een vette pan met warm water wassen, je zult het overgrote deel van het vet wel wegspoelen maar er blijft altijd een laagje achter. Dus je hebt zeep nodig. En geen afwasmiddel, maar een goede milde huidreiniger.
Waarmee moet ik reinigen?
En daar wordt het lastig, want welke huidreiniger heb je nu precies nodig? Er zijn wel honderden verschillende huidreinigers te koop in Nederland. Een te agressieve huidreiniger kan je huid teveel uitdrogen waardoor je je huidbarrière beschadigd, maar je wil ook die troep van je huid af.
Om de reiniging compleet te maken adviseer ik een toner (ook wel lotion genoemd). Dit is een product wat de huid na het reinigen kalmeert en de laatste resten van de reiniger en eventuele make-up weghaalt. Vooral als je make-up draagt is het aan te raden een toner te gebruiken. Je zult zien dat er zelfs na grondig reinigen nog steeds make-up resten op je watje terecht komt.
De beste tip: laat je vooral goed informeren. Dit kan een huidtherapeut, schoonheidsspecialist of een betere drogist zijn. Iedere huid is weer anders en heeft een andere verzorging nodig. Gebruik ook geen producten met veel irriterende stoffen en bijtende middelen.
Zie je nu door de bomen het bos niet meer? Vraag een adviesgesprek aan bij één van onze huidtherapeuten. Wij voorzien je van goed advies en werken met mooie producten.