Je had als tiener last van acne en had verwacht dat dit na de pubertijd wel over zou gaan. Toch kamp je zelfs na je tienerjaren nog steeds met onzuiverheden en lijkt dit maar niet minder te worden. Herken je dit? Dan zou dit PCOS kunnen zijn en heb je last van hormonale acne.
PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een aandoening die alles met je hormonen te maken heeft. Bij PCOS gaat er iets mis in de eicelrijping, in een normale cyclus rijpt er één eicel en krijg je een eisprong als deze volledig rijp is. Bij PCOS rijpen er meerdere eicellen, terwijl er geen één eicel volledig rijpt, waardoor er uiteindelijk geen eisprong plaatsvindt. Het gevolg is een hormonale disbalans, er is dan een teveel aan testosteron (mannelijk hormoon) ten opzichte van oestrogeen en progesteron (vrouwelijke hormonen).
Mogelijke symptomen:
- Uitblijvende menstruatie of minder menstruaties (in ieder geval minder dan negen per jaar);
- Acne en/of vette huid;
- Overbeharing volgens het mannelijke patroon, zoals beharing op de bovenlip, kin, rond tepels, midden op de buik en binnenzijde bovenbenen;
- Haarverlies in een mannelijk patroon zoals dunner worden op de kruin en inhammen;
- Cysten in de eierstokken;
- Onvruchtbaarheid;
- Insulineresistentie;
- De huid kan verdikt zijn en donker verkleurd, of er kunnen steelwratjes ontstaan;
- Hoge bloeddruk en depressie.
PCOS kent twee belangrijke oorzaken:
1. Stress is een boosdoener!
2. De belangrijkste oorzaak van PCOS is insulineresistentie.
Stress
Veel stress kan een oorzaak zijn van PCOS. Als je stress ervaart dan wordt er in het lichaam cortisol aangemaakt, dit is ook wel bekend als het stresshormoon. Een te hoog cortisolniveau heeft effect op je hormoonbalans wat kan bijdragen aan het ontstaan van PCOS. Daarnaast vergroot stress ook de kans op insulineresistentie.
Insulineresistentie
Dit wordt veroorzaakt door suikers, onze cellen zijn bij insulineresistentie minder gevoelig geworden voor het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit onze bloedbaan opgenomen wordt in de cellen. Glucose blijft dan langere tijd in de bloedbaan en kan daar schade aanrichten.
Een instabiele bloedsuikerspiegel kun je herkennen aan:
- Zin in zoetigheid en koolhydraten;
- After dinner dip: moe zijn na een suikerrijke maaltijd;
- Futloosheid;
- Dorst en een droge mond;
- Slechte concentratie;
- Meer vet op de buik.
Hormonale acne
Heb je last van PCOS dan is de kans groot dat je in mindere of meerdere mate last hebt van acne. Meestal is de acne het meest aanwezig op de kaaklijn maar kan ook elders op het gezicht of lichaam voorkomen.
Hormonen hebben invloed op de talgklieren, omdat de hormoonhuishouding bij PCOS uit balans is kan er een overproductie van talg zijn wat acne veroorzaakt. Meestal is er ook een hoge ontstekingsactiviteit in je lichaam door stress en insulineresistentie wat ook voor acne kan zorgen.
Wat kan je zelf doen?
Op je voeding letten! Belangrijk is om vooral minder suikers te eten om de insulineresistentie tegen te gaan en zorg voor een gezond vetpercentage. Het drinken van groene thee en het eten van zoethout (met mate) kunnen bijdragen aan het verminderen van testosteron. Daarnaast is stressreductie essentieel.
Acne is een symptoom van PCOS, dus als je PCOS aanpakt verminder je daarmee je acne. Als je alleen je acne aanpakt doe je niets aan de oorzaak en komt acne vanzelf terug!
Het is dus van belang dat je de disbalans van je hormonen vermindert.
Tips:
- Vermijd suikers! Vooral de snelle suikers zorgen voor een wisselende bloedsuikerspiegel en kunnen insulineresistentie veroorzaken en in stand houden;
- Ga krachttraining doen. Krachttraining vergroot de insulinegevoeligheid van je cellen waardoor insulineresistentie zal verminderen. Daarnaast verhoogd krachtraining de spiermassa, meer spiermassa zal leiden tot een hogere totale opname van glucose;
- Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden, dat is in de huidige maatschappij meestal een behoorlijke opgave. De manier hoe je met stress omgaat bepaald het verschil in de beleving van de gevolgen bij stress;
- Stress heeft minder vat op je als je:
– Een zinvol leven hebt;
– Fijne, ondersteunende relaties hebt;
– Positief denkt;
– Rustmomenten inlast;
– Voldoende beweegt;
– Gezond eet.
Vermoed je PCOS?
Dan is het van belang dat je dit bespreekt met je huisarts. Die kan je doorsturen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog kan vervolgens een echo maken en je bloed controleren om de diagnose te stellen.
Het HuidFit programma is zeer effectief om PCOS te verminderen. Middels coachingsgesprekken en het uitgebreide online programma help ik je op weg naar een gezondere leefstijl en geef ik je gericht adviezen om van je hormonale acne en mogelijk zelfs je PCOS af te komen. Het verbeteren van je leefstijl heeft altijd een positief effect op je hormonale disbalans, daarmee zal je acne ook verbeteren.
Dus leer niet leven met PCOS maar doe er wat aan, er is nog zoveel mogelijk!