Mijn verhaal

Misschien heb je wel eens een foto gezien van mij op mijn website, dan zal je vast denken: 'die kan makkelijk praten met zo’n mooie huid'. Nou….. dat is echt wel eens anders geweest. Ik was in mijn klas één van de eerste die last kreeg van acne, ik zat in groep 7. Het begon met wat mee-eters op mijn voorhoofd, daarna op mijn wangen en kin en uiteindelijk (ieuww) zelfs in mijn oren. Uiteindelijk bleef het niet bij mee-eters, maar groeide die mee-eters uit tot gigantische puisten. Ik kan me nog goed herinneren ik me daar enorm voor schaamde en daar bleef het niet bij want ik werd ook nog geregeld puistenkop genoemd. Nu ik dit typ kan ik me dat gevoel nog helder voor de geest halen. Ik was blij toen op een gegeven moment meerdere klasgenoten acne kregen, toen was ik gelukkig niet meer het enige zondebokje.

Ik kreeg een obsessie met mijn acne. Ieder puistje werd grondig uitgeknepen en zelfs de mee-eters hadden geen kans bij mij. Nu deed ik dat natuurlijk niet op de manier hoe ik dat nu bij mijn patiënten doe. Die onhygiënische manier van werken had vaak een averechts effect en maakte de puisten nog groter dan ze oorspronkelijk waren. Maar toch kon ik er niet vanaf blijven en gek genoeg vond ik het ook leuk om te doen. Jammer genoeg waren er toen nog geen YouTube filmpjes (we hadden zelfs geen computer) van dr. Pimpel Popper, want dan was ik waarschijnlijk niet weg te slaan achter de computer. Wat heerlijk toen mijn broertje ook acne kreeg, kon ik zijn puistjes en mee-eters ook onder handen nemen. De piepjonge huidtherapeute was geboren…

Op een gegeven ogenblik was mijn huid één grote ontsteking en was het tijd om naar de huisarts te gaan. Daar werd ik naar huis gestuurd met een recept voor de Diane-anticonceptiepil. Dit hielp, maar niet voldoende. Meer kon mijn huisarts niet voor mij betekenen. Ik kan me nog herinneren dat ik op schoolkamp was, ik zat geloof ik in groep 8, en toen was er geen goede spiegel aanwezig om mijn puistjes te zien en uit te knijpen en daar werd ik echt doodongelukkig van.

Toen ik mij inschreef voor de opleiding Huidtherapie was ik inmiddels 18 jaar en was de acne nog niet over. Maar door het leren van de juiste technieken en het gebruik van de juiste producten kon ik mijn eigen huid mooi houden, maar echt weg was het niet. In de tijd van mijn opleiding (2006-2010) was er nog niet bewezen dat voeding een rol speelt bij de vorming van acne.

Ook toen ik eenmaal mijn eigen bedrijf startte in 2010 had ik nog steeds last van acne, het puberacne had plaats gemaakt voor een blijvende vorm van acne die vooral erger werd bij stress, vlak voor mijn menstruatie of als ik een periode erg slecht at. In de jaren daarna werd het belang van een gezonde voeding en de invloed van voedselintoleranties en -allergieën steeds bekender en ben ik gaan minderen met zuivel. Dit werkte super voor mij! Ik was tevreden, dacht ik…

 

Toen in december 2019 mijn jongste zoontje Daan geboren werd bleek hij een koemelkallergie te hebben. Ik gaf borstvoeding dus ik moest van de ene op de andere dag stoppen met melk en alle producten die gemaakt zijn van melk of waar melk in verwerkt zat. Ik deed dat met liefde en vond het helemaal niet erg. Al na 1-2 weken merkte ik dat ik niet alleen een mooiere huid kreeg, maar ook mijn energie verbeterde! Maar nog steeds was mijn huid niet ‘perfect’. Ik liet een allergietest doen en ik bleek inderdaad een lactose-intolerantie (melk) te hebben maar ook een glutenintolerantie en een haverallergie. Dat was best even een dingetje… wat mag je dan nog wel eten? Daarbij kwam dat ik niet graag vlees eet, dus het was een zoektocht naar wat ik nog wel mocht. Maar ik ben braaf mijn dieet gaan volgen en leerde al snel een heerlijke, andere manier van eten. 

Binnen no-time ontdekte ik hoeveel last ik eigenlijk had van die intoleranties en allergieën, daar was ik me helemaal niet van bewust. Mijn acne was helemaal weg… geen spoortje meer te vinden. Waar ik dagelijks voor de spiegel stond om alle mee-eters en ontstekingen te behandelen, kijk ik nu eens per week even vluchtig naar mijn huid en haal ik enkele mee-eters weg. Maar niet alleen dat, mijn stoelgang verbeterde nog verder. Ik had meer energie, was vrolijker en positiever en had geen hoofdpijn meer. Daarnaast had ik geen opgeblazen gevoel meer in mijn buik (nooit meer!), mijn buik werd platter! Ik voel me letterlijk vitaler… heerlijk!

Dus Daan…. Ontzettend bedankt lieve jongen!

Brenda de Mul - HuidFit