Koude training en de huid

Koud douchen, het vergt wat moed om de warme kraan uit te draaien nadat je net heerlijk warm hebt gedoucht. Laten we niet vergeten dat het hebben van doorzettingsvermogen ook nodig is om die koude douche elke dag weer te nemen, maar ik ben inmiddels helemaal overtuigt dat dit zo goed is voor mijn lichaam en geest dat het me geen moeite meer kost. Door de koude training heb ik het minder snel koud, heb ik (bijna) geen last meer van mijn witte vingers, heb ik een minder droge huid en voel ik me energiek. Voor mij zijn dit genoeg redenen om door te gaan met koud afdouchen… en laten we niet vergeten dat koude training ook gezond is voor de rest van de huid!

fenomeen van raynaud

Ik was het zat om steeds weer last te hebben van die pijnlijke, witte vingers in de winter. Soms kon een korte blootstelling aan de kou al voldoende zijn voor het wegtrekken van het bloed, het weer opwarmen van de vingers was pijnlijk. Laat nu uitgerekend het opzoeken van de kou ook een manier zijn om de klachten te verminderen. 

Het fenomeen van Raynaud heet mijn ‘aandoening’. Zodra ik in aanraking kom met koude kan het zijn dat de bloedtoevoer in mijn vingers tijdelijk stopt, de vingers verkleuren dan wit. Dit kan al gebeuren bij een korte blootstelling aan de kou, zoals iets uit de vriezer pakken of het wassen van de handen met koud water. Meestal gebeurt het na het hardlopen in de winter, als ik niet gelijk ga douchen en af begin te koelen. Ik heb zelf last van de primaire vorm van het fenomeen van Renaud, dan heb je alleen last van de witte vingers (of tenen) bij een kouprikkel, maar het kan ook voorkomen door emoties of trillingen. Het secundair fenomeen van Raynaud kan het gevolg zijn van een ziekte met afwijkingen in de vaatwand. Dit zijn bijvoorbeeld auto-immuunziekten zoals sclerodermie, reumatoïde artritis of het Sjögren Syndroom. Ook bepaalde geneesmiddelen, zoals bètablokkers, veroorzaken soms deze secundaire vorm.

Koud douchen

Geïnspireerd door het boek van Wim Hof: ‘de Wim Hof methode’ ben ik maar weer eens begonnen met koud afdouchen. Na een warme douche te hebben genomen zet ik de warme kraan uit en ga ik één minuut koud afdouchen. Dat is in het begin geen pretje, maar er zijn zo veel gezondheidsvoordelen dat ik het er graag voor over heb!

Koude training voor de huid

Door de kou op te zoeken ga je je bloedvaten trainen. Als je bloedvaten gezond zijn kan je lichaam beter functioneren, je lichaam krijgt meer zuurstof en voeding. Dat geldt ook voor de huid! Kou zorgt ervoor dat je bloedvaten zich gaan vernauwen. Zo blijft er meer bloedstroom naar de vitale organen zoals het hart, longen, lever en nieren waardoor het lichaam op temperatuur blijft. Als je lichaam weer opwarmt nadat je het aan de kou hebt blootgesteld, gaan je bloedvaten weer open staan en komt de doorbloeding op gang. Koude temperaturen stimuleren dus je bloedsomloop en een gezonde bloedsomloop zorgt voor een stralende huid.

Een droge huid in de winter komt niet van de kou, maar juist van de warmte die we gebruiken om de huid op te warmen. We nemen graag een hete douche of gaan lekker tegen de verwarming aan zitten. Dit is juist niet bevorderlijk voor de huid en zorgt ervoor dat deze uitdroogt. Koude training zorgt er uiteindelijk voor dat de huid minder droog wordt.

huidfit - koud douchen

Voor mensen die last hebben van psoriasis, eczeem, acne of een andere huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen is koude training echt een MUST. Koude training zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter gaat werken en zorgt er op zijn beurt weer voor dat het lichaam minder ontstekingen aanmaakt. Daarnaast wordt ons lichaamseigen interleukine geboost, wat een ontstekingsremmende werking heeft.

Ben je al overtuigt? Ik wel. Als je nog niet overtuigt bent lees hieronder dan welke andere voordelen koude training heeft op je lichaam:

  • Het boost je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt;
  • Het stimuleert je bruin vetweefsel wat een isolerende werking heeft en je het minder snel koud hebt. Daardoor heb je minder wit vetweefsel waardoor je makkelijker kan afvallen;
  • Sneller herstel na het sporten;
  • Het verlicht stress en depressie;
  • Koud douchen maakt je energiek en scherp.

Ik douche nu al drie weken koud af en heb ondanks de kou die we vorige week hebben gehad nauwelijks last gehad van het fenomeen van Renaud, genoeg reden voor mij ermee door te gaan!

Die koude douche is geen pretje, ik weet het… Maar die koude badkamer voelt na een koude douche een stuk aangenamer aan. En die boost die je krijgt na een koude douche is zo fijn!!

Succes!