Chocolade telt als groente

Geniaal. Darum! (bedrijf die quotes bedenkt), bedankt! Deze quote hangt al jarenlang in mijn huis, in het toilet om precies te zijn. Wat wil ik dit toch graag geloven. Ik eet nauwelijks snoep of koek, maar deze groente lust ik rauw, eeuh puur bedoel ik. Maar is dit nu een quilty pleasure of is chocolade werkelijk goed voor ons?

Eerst even dit… Cacao is een bestanddeel van chocolade. Hoe meer cacao, hoe puurder de chocolade. Witte chocolade bevat geen cacao maar cacaoboter, minstens 20%. Melkchocolade bevat minstens 25% cacao en pure chocolade minstens 35%. Maar vaak zien we pure chocolade ook in varianten van 70, 80 of 90%. Cacao nibs zijn gemaakt van 100% cacao.

Laten we beginnen met goed nieuws: cacao bevat antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Vrije radicalen worden in ons lichaam zelf gevormd en komen ook ons lichaam binnen via luchtvervuiling, roken, chemicaliën, schadelijke straling en UV-licht. Het zorgt voor vroegtijdige veroudering, dus om die veroudering op te lossen met cacao lijkt mij een prima plan.

Naast die antioxidanten bevat cacao ook nog andere goede stofjes. Sommige mensen ervaren dat ze blij worden van chocolade. Cacao bevat namelijk fenylalanine, dit wordt in het lichaam omgezet in dopamine en dat is een gelukshormoon. Tevens bevat het serotonine, tyramine en anandamine die ook bijdragen aan het geluksgevoel en de mineralen magnesium, koper en ijzer. Deze mineralen heeft je lichaam nodig voor de stofwisseling en kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren.

Wat ik je nu allemaal verteld hebt klink vast als muziek in de oren. Maar… dan heb ik het dus over cacao. Chocolade bevat naast cacao ook heel veel suikers, vetten en allerlei smaakmakers die een verslavend effect hebben. Je begint aan één stukje chocolade en opeens heb je een lege wikkel van de reep in je hand. Je blijft maar dooreten omdat chocolade zo gemaakt is dat je steeds meer zin krijgt in nog een stukje. Datzelfde gebeurd als je chips eet: neem één chipje en je bent verkocht, dat móét die hele zak leeg. 

Conclusie: cacao is gezond… chocolade dus niet…