Je kunt nog zoveel dure behandelingen ondergaan of de beste antirimpelcrèmes kopen, maar als je lichaam of je huid een vochttekort heeft dan zie je er oud, grauw en ongezond uit. De beste manier om dit vochttekort tegen te gaan is door te starten met bulkdrinken, dit is niet alleen goed voor je huid maar voor je hele lichaam.

In de oertijd dronken we niet de hele dag door water, toen was er niet altijd water beschikbaar en dronk men grote hoeveelheden water op momenten dat dit kon. Dieren doen dit nog steeds, als een olifant een waterbron tegenkomt dan drinkt hij net zoveel totdat hij helemaal verzadigd is. Nu hebben wij de hele dag water tot onze beschikking en is bulkdrinken dus niet meer nodig, maar toch heeft het veel gezondheidsvoordelen!

Wat zijn de voordelen van bulkdrinken?

Iedere keer als je drinkt, gaat je immuunsysteem aan het werk. Je immuunsysteem valt de schadelijke stoffen in het water aan zodat het jou niet ziek maakt. Zelfs in kraanwater zitten allerlei schadelijke stoffen zoals chloor, bacteriën en medicijnresten die ons ziek kunnen maken. Gelukkig kan ons immuunsysteem (bijna) altijd ingrijpen en beschermt het ons tegen die schadelijke stoffen. Als jij de hele dag steeds een klein beetje drinkt, is je immuunsysteem de hele dag aan het werk en komt het lichaam niet tot rust. Daarnaast worden je spijsverteringsorganen continue aan het werk gezet, wat onnodig veel energie kost. 

Bulkdrinken heeft ook een hormonaal voordeel. Door het drinken van grote hoeveelheden water komt oxytocine vrij in ons lichaam, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine is de tegenhanger van ons stresshormoon cortisol en is het hormoon waardoor we ons fijn en ontspannen voelen. 

Wat is het voordeel voor onze huid?

Bulkdrinken voorkomt een droge huid en als de huid genoeg water tot haar beschikking heeft zullen rimpeltjes minder zichtbaar zijn! Je vitale organen gebruiken een hoop water en zullen ten alle tijden voorrang krijgen op de beschikbaarheid ervan. Als je een kleine hoeveelheid water drinkt is er elke keer onvoldoende overschot om je huid te hydrateren.

 Drink je veel water in één keer? Dan is er na het hydrateren van je vitale organen voldoende water over om ook je huid te hydrateren en dat zorgt voor een stevigere, stralende en vitaler uitziende huid. 

Hoe wordt je een bulkdrinker?

Bulkdrinken kan in het begin lastig zijn, omdat je het waarschijnlijk niet gewend bent om grote hoeveelheden water in één keer te drinken. Bulkdrinken doe je op een lege maag. Begin er dus in de ochtend mee, voordat je gaat ontbijten. Water blijft namelijk maar kort in je maag als er geen voedsel in zit. Als je gaat bulkdrinken met een volle maag kan je misselijk worden en gaat het verteren van voedsel minder snel. 

Drink 3 tot 4 keer per dag een grote hoeveelheid water of thee, bijvoorbeeld 2-3 glazen. Plan de drinkmomenten bij voorkeur 30 minuten voor de maaltijd. In het begin zal je heel vlot naar het toilet moeten om te plassen, maar dit wordt echt minder zodra je lichaam leert om het water goed te gebruiken! 

water bulkdrinken huidfit

De dorstprikkel

Wist je dat als we ouder worden we ook steeds minder dorst krijgen? Oudere mensen hebben vaak geen dorstprikkel meer en raken hierdoor (vooral tijdens warme dagen) snel uitgedroogd. Als je lichaam altijd kleine beetjes water tot zijn beschikking heeft wordt de dorstprikkel nooit geactiveerd en gaat je lichaam dit signaal afleren. Door bulkdrinken blijft dit systeem intact en kan het ons helpen om niet uit te drogen. 

Ga jij ook beginnen met bulkdrinken? Nog één tip: Bulkdrinken doe je niet met alcohol, koffie of frisdrank, maar met water of thee!